Elvevolldalen. Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin
Storfjord - skilting og merking
Rundt om i landet merkes det turstier etter den nasjonale merkestandarden, slik at man skal ha et gjenkjennelig merkesystem uavhengig av hvor i landet man går på tur. Dette gjør det lettere å komme seg ut på tur også om man er i et ellers ukjent område, og det kan dermed bidra til større aktivitet i turløypene. I Storfjord samarbeider vi med kommunen om skilting og merking, der det er kommunen i samarbeid med lokale lag og foreninger samt frivillige løypevaktmestre som har ansvaret for å merke og vedlikeholde et stort antall løyper.
Turmålene
Det er hele 43 tilrettelagte turmål i Storfjord, hvorav de aller fleste er merket.
Stiene er delt i fire kategorier: grønn, blå, rød og svart. Graderingene følger den nasjonale standarden, og er bare generelle råd, så det er viktig at alle gjør en personlig vurdering av egen evne før man legger ut på tur. Blant turene er det noe for enhver smak, ferdighetsnivå, form og alder. Flere av postene kan man gå til på samme tur, og for deg som vil sitte ned og nyte maten og naturen finnes det både gapahuker, rasteplasser og bålplasser på enkelte av turmålene. Du finner oppdatert løypeinformasjon på FYSAK Storfjord turgruppes facebookgruppe.
Fem av turmålene er i tillegg blant friluftsrådets turmål som er spesielt tilrettelagt for hjulbrukere.
Vinterturmål
Hele 28 av turmålene i Storfjord kan anbefales som ypperlige vinterturer. Alle disse turmålene er med i vinterturkonkurransen i Storfjord, og er de samme turmålene som er med i postkassetrimmen på sommeren – det vil si alle turmålene som er gradert grønn, blå eller rød. I noen av disse løypene tråkkes det også skispor, sjekk skisporet.no for oppdatert løypeinfo.
Skal du ut på tur om vinteren må du alltid sjekke skredfare. Legg aldri ut på tur om vinteren uten å være kjent med lokale forhold eller ved fare for snøras. Skredfaren kan du blant annet sjekke på varsom.no. All ferdsel skjer på eget ansvar. Vær obs på at turrutene er skiltet og/eller beskrevet for ferdsel på barmark. Det kan også være lurt å pakke med mer niste, drikke og klær enn du tror du får behov for. Vi kan ikke garantere at parkeringene er brøytet på vinteren.
Turkonkurranse
Les mer om turmålene på lenkene under, og bli gjerne med i Storfjords tre turkonkurranser og vår friluftskonkurranse Ti på hjul, en konkurranse for brukere av rullestol, rullator og barnevogn. Alle postene har kode for registrering på TellTur. Du kan også registrere turen din via appen Norgeskart friluftsliv, men husk å først melde deg på konkurransen på lenken over.
Turkart og turhefte
I 2017 ble turkartet for Storfjord ferdig. Det ble produsert i samarbeid med kommunen og frivillige. Turkartet dekker hele kommunen, og viser alle merkede løyper. Det kan kjøpes på Rådhuset i Storfjord (Hatteng), eller hos friluftsrådet på Rådhuset i Tromsø. Les mer her. Vi har også utarbeidet et turhefte med mer informasjon om turmålene i Storfjord. Dette kan hentes gratis på rådhusene i Storfjord og Tromsø, eller lastes ned her. I 2021 er turheftet under revidering, og ny versjon er planlagt tilgjengelig i løpet av året.
Kart over alle turløypene i Storfjord. Kartografi: Solveig Enoksen. Kartgrunnlag: Kartverket |