Ny dagsturhytte med sjarm og masse kulturhistorie
Nå blir den 170-år gamle Nilssætra et nytt turmål
Bare en liten rusletur fra Mestervik i nydelig fjellskog ligger den gamle Nilssætra. Setra som ble bygget en gang på 1850-tallet var familien Nilssens sommerseter for kyr og folk. Nå ønsker grunneierne av denne kulturskatten at allmennheten skal få glede seg over setra som et dagsturmål. Familien Nilssen har inngått en avtale med friluftsrådet om å restaurere denne vakre setra og gjøre den om til en åpen dagsturhytte for allmennheten. For et fantastisk initiativ fra familien som både vil gi friluftsfolket et spennende, lavterskel turmål, samtidig som kulturmiljøet blir ivaretatt. Vinn-vinn for alle.
Et gammelt bilde av Nilssætra da det var drift og liv på setra. Året bildet er tatt er uvisst. |
«Nilssætra er i forbausende bra stand» sier friluftsrådets samarbeidspartner og ekspert på gamle bygninger, Olav Austlid. Så restaurering er fult mulig og den eneste metoden for å ta vare på dette regionalt viktige kulturmiljøet. For det finnes ikke mange setre igjen av sitt slag som Nilssætra, så det er kjempeviktig å ta vare på setra i et historisk perspektiv også. Austlid har laget en tilstandsrapport på setra. Den kan leses her.
Med nydelig utsikt over Mesterøya og Nordfjorden ligger Nilssætra på 130 høydemeter. Helt alene, med kun skog og fjell rundt. Selv om man føler seg langt unna sivilisasjonen, så er man kun et steinkast fra den levende bygda Mestervik. Med et engasjert idretts- og bygdelag som har sagt ja til å ha tilsyn med setra, er det fult mulig å restaurere denne gamle setra. Man skal ikke kimse av jobben som skal gjøres, for det er en god liste med utbedringer som må til for at bygningene kan settes i stand. Den jobben må gjøres av fagfolk med erfaring og kunnskap om restaurering av gamle bygninger.
Målet er at selve setra skal restaureres og bli en åpen dagsturhytte for dagsopphold. Et enkelt ildsted vil bli montert og det vil være mulig å ta en rast og oppholde seg i bygningen gjennom hele året. Setra er på ca 22 kvadratmeter og på et plan. Den andre bygningen, høylaet, vil også bli restaurert og vil fungere som bod. Det er viktig for kulturmiljøet at begge bygningene restaureres.
Nilssætra har alt fått en god gjeng med samarbeidspartnere. Engasjerte personer og foreninger i Mestervik ønsker å være med i prosessen. Balsfjord og Malangen historielag har også engasjert seg og ønsker å bidra der de kan i prosjektet. Familien Nilssen selv har et stort ønske om å bidra i prosessen.
Dagsturhytter har blitt populære nye turmål i naturen. Ishavskysten friluftsråd ønsker å møte den etterspørselen gjennom å samarbeide med grunneiere som har gamle bygninger i utmarka. Gjennom å ta vare på det vi har, lager vi ikke nye spor i naturen, samtidig som vi tar vare på det beste fra fortiden. Når vi jobber for å få lys i gamle bygninger, knytter vi friluftsliv og kulturhistorie tettere sammen. Da blir friluftsopplevelsen enda større, samtidig som vi viderefører vår felles kulturarv. Vi tar gjerne i mot tips til flere slike aktuelle gamle bygninger som egner seg som turmål.
Friluftsrådet har søkt om penger hos Kulturminnefondet og spillemiddelordningen til restaureringa. Vi håper at vi får full pott, slik at arbeidet kan starte i Friluftslivets år 2025.