Sandørneset. Foto: Maja Söskog Kvalvik
Statlig sikra friluftsområde i Storfjord
Storfjord: Sandørneset
Sandørneset er et nydelig område ved fjæra utenfor Elvevoll i Storfjord, og kommunens første stalig sikra friluftsområde. Området ble sikret i 2017 fordi dette er et av kommunens mest brukte friluftsområder. Området er et yndet utfartsområde for både lokale og regionale.
Rullestolvegen inn til området fra p-plassen ble ferdig i 2019. Foto: Toril Skoglund |
Sandørneset har gode lysforhold, og det utføres mange fjærerelaterte aktiviteter som teltovernatting, bading, padling, fiske, grilling, lek og annen rekreasjon. I tillegg til regional bruk, er Sandørneset også mye brukt som overnattingsplass for norske og utenlandske bobilturister. Tilgangen til fjæra er ellers nokså begrenset i områdene rundt Sandørneset på grunn av få parkeringsmuligheter langs veien og bebyggelse ned til fjæra. Sandørneset tilbyr derfor et unikt område som er godt besøkt både lokalt og regionalt.
Det lokale laget Vestre Storfjord Lysløypelag drifter friluftsrådets kajakkpakke som i all hovedsak sjøsettes fra Sandørneset. I tillegg arrangerer Lysløypelaget åpne friluftsaktiviteter for barn og unge i Lyngen, Storfjord og Balsfjord med kajakkene i fjæra på Sandørneset. Området er en del av et større område som er et mye brukt turområde for både fastboende og hytteeiere ved Elvevoll, og er også et populært utfartssted for tilreisende fra både Storfjord og nabokommunene Balsfjord, Lyngen og Tromsø.
Vestre Storfjord Lysløypelag og Storfjord kommune viser opp det nylig oppførte HC-toaletthuset i 2018. Foto: Toril Skoglund |
Tilrettelegging
Ishavskysten friluftsråd tilrettelegger området i tett samarbeid med Vestre Storfjord Lysløypelag, Vestersia bygdeutvalg og Storfjord kommune. I 2018 påbegynte vi arbeidet med tilrettelegginga. Det er i dag tilrettelagt med rullestolveg, p-plass, HC-toalett ved p-plass, utedo, sommervann, bålplasser, bordbenker, skilt og informasjonstavler.
Under furutrærne ved den innerste bålplassen ligger det et automatisk fredet samisk kulturminne. Om du ser nøye etter, ser du omrisset av der det en gang i tiden sto en gamme. Foto: Toril Skoglund |
Samisk kulturminne
Ved den innerste bålplassen ligger det et nyregistrert automatisk fredet samisk kulturminne, en gammetuft. Sikringssonen på 5 meter går inn i bålplassen, og vi ber derfor besøkende om å vise hensyn og unngå tråkk over gammetuften. Mer informasjon kommer etter hvert.
Forvaltningsplan og kart
Forvaltningsplan for Sandørneset for planperioden 2020-2030 kan lastes ned her. Kart over området kan du se på Naturbase.