Foto: Per-Helge Engen
Tilrettelagte friluftslivsområder
Merkeprosjekt i Lakselvbukt
Ville og vakre Lakselvbukt i Tromsø kommune er en del av Lyngsalpan landskapsvernområde og et yndet turmål for mange friluftsinteresserte. Samtidig bor det mange ivrige turfolk her som har laget sin egen turkonkurranse med trimpostkasser. De siste årene har friluftsrådet samarbeidet aktivt med lokale ildsjeler for å få skiltet og merket over 20 turstier.
Bajádusbrua. Foto: Mari-Ann Benonisen |
Skaper aktivitet og bolyst
Rundt om i landet merkes det turstier etter den nasjonale merkestandarden, slik at man skal ha et gjenkjennelig merkesystem uavhengig av hvor i landet man går på tur. Dette gjør det lettere å komme seg ut på tur også om man er i et ellers ukjent område, og det kan dermed bidra til større aktivitet i turløypene.
I Lakselvbukt har det lenge vært tradisjon for å tilrettelegge turløyper med bruer, bålplasser og trimpostkasser. Ved å tilrettelegge for friluftsliv ønsker de frivillige å skape aktivitet og bolyst i bygda. De viktigste drivkreftene er Lakselvbukt skole og trimgruppa i Ullsfjord sportsklubb. I tillegg bidrar Goverdalen vel og Lakselvdal grunneierlag, blant annet har de bygget gapahuk i Goverdalen og bru over Bajádus.
Blant de frivillige er det spesielt tre stykker som har stått i spissen for prosjektet: Per-Helge Engen, Kim Harry Hansen og Rune Benonsien. Takket være engasjementet og initiativet fra disse tre, har friluftslivet i Lakselvbukt virkelig fått seg et velfortjent løft!
Turkart
I 2019 ble turkartet over Lakselvbukt ferdig, samtidig som de første turløypene ble åpnet av daværende ordfører Kristin Røymo. Turkartet kan kjøpes på butikken i Lakselvbukt, eller hos friluftsrådet på Rådhuset i Tromsø. Les mer her.
Turmålene
Det er hele 23 tilrettelagte turmål i Lakselvbukt. I tillegg skal to nye (Ellendalsvatnet og Juppaváráš) skiltes og/eller merkes i løpet av 2021.
Stiene er delt i fire kategorier: grønn, blå, rød og svart. Graderingene følger den nasjonale standarden, og er bare generelle råd, så det er viktig at alle gjør en personlig vurdering av egen evne før man legger ut på tur. Blant turene er det noe for enhver smak, ferdighetsnivå, form og alder. Man kan velge og vrake mellom de enkle turene til Jungelstedet (280 m fra startstedet) og Langdalsfossen (800 meter fra startstedet) til de mer krevende turene Rypdalsbrua (3,4 km fra startstedet) og Skulvavatnet (3,8 km fra startstedet) til de krevende og spektakulære turene som 1000-meteren og Rasmustinden. Flere av postene kan man gå til på samme tur, og for deg som vil sitte ned og nyte maten og naturen finnes det både gapahuker, rasteplasser og bålplasser på enkelte av turmålene.
Ett av turmålene er i tillegg blant friluftsrådets turmål som er spesielt tilrettelagt for hjulbrukere.
Vinterturmål
Hele 11 av turmålene i Lakselvbukt kan spesielt anbefales som ypperlige vinterturer: Goverdalen, Jungelstedet, Kaffehollet, Skoggårdsváráš, Ellendalen, Langdalsfossen, Bajádus, Langdalsporten, Rypdalsbrua, Hompan og Juppaváráš. I flere av disse løypene tråkkes det også skispor, sjekk skisporet.no for oppdatert løypeinfo.
Skal du ut på tur om vinteren må du alltid sjekke skredfare. Legg aldri ut på tur om vinteren uten å være kjent med lokale forhold eller ved fare for snøras. Skredfaren kan du blant annet sjekke på varsom.no. All ferdsel skjer på eget ansvar. Vær obs på at turrutene er skiltet og/eller beskrevet for ferdsel på barmark. Det kan også være lurt å pakke med mer niste, drikke og klær enn du tror du får behov for. Vi kan ikke garantere at parkeringene er brøytet på vinteren.
Turkonkurranse
Les mer om turmålene på lenkene under, og bli gjerne med i Lakselvbukt turkonkurranse og vår friluftskonkurranse Ti på hjul, en konkurranse for brukere av rullestol, rullator og barnevogn. Alle postene i Lakselvbukt turkonkurranse har kode innvendig i lokket eller på første side i boka som ligger i kassa. Koden registreres på TellTur. Du kan også registrere turen din via appen Norgeskart friluftsliv, men husk å først melde deg på konkurransen på lenken over.
Kart over alle turløypene i Lakselvbukt. Kartografi: Solveig Enoksen. Kartgrunnlag: Kartverket |
Last ned stor versjon av kartet.