Kurs i spiselige ville vekster - 13. juni 2023
Samisk tradisjon og matplanter sto på programmet når Læring i friluft hadde kurs i Lakselvbukt her om dagen. Botaniker Andy Sortland fra nordnorsk botanisk forening og Niklas Labba fra Gáisi dro opp historiske linjer når det gjelder høsting av ville vekster i det tradisjonelle nord-norske kostholdet. Lakselvbukt skole og barnehage stilte med lokaler for kurset, som hadde deltakere fra Lyngen, Balsfjord og Tromsø.
Det å høste grønt i naturen var livsnødvendig, fram til 1860-70 da poteten kom. Arter som kunne oppbevares var spesielt viktige, og da sto syregress og kvann i særstilling. Hadde det ikke vært for syregresset, hadde det trolig ikke vært folk her på den tiden. Syregresset ble kokt opp til en grøt, og spist med melk. Den kunne også saltes, men salt var luksus. Reindriftssamene lagret syregresset i reimager. Kvann kokte man også grøt av, likeså molte. Men molta hadde større verdi som salgsvare. Kvann hadde større status enn syregress, og ble spist som snaks og grønnsak.
I dag er motivasjonen for samling av ville vekster til mat annerledes, og det grønne er mer som tilbehør og smaksforsterker enn hovedingrediens. På kurset samlet vi inn diverse grønne ingredienser til salat, syregress og skjørbuksurt til to forskjellige pestoer og geitrams som ble smørstekt. Retter som lett kan lages i en undervisningssituasjon, bare man har litt kunnskap om artene.
Inspirasjon og oppskrifter kan hentes i følgende tidsskrifter:
Ottar nr 3, 2007, Barnelek med planter
Ottar nr 3, 2008, Spiselige planter
Læringopplegg med samiske tema finner man på: Reaidu.