Fisking i Midterelvdalen. Foto: Synnøve Bække
Villmarksleir for ungdom 2024
Det var forventningsfulle ungdommer og ledere som møttes på parkeringsplassen ved Glimvannet på Ringvassøya sist mandag. Ishavskysten friluftsråd inviterte ungdommer i alderen 14-17 år på Villmarksleir. Nødvendig fellesutstyr og mat ble fordelt, og sekkene gjort klare for avmarsj. Fem dager i villmarka med nye naturopplevelser og - bekjentskaper sto foran dem.
Leiren ble gjennomført over 5 dager på Ringvassøya med fisking, vandring i villmark, bading, bærplukking og teltliv som noen av aktivitetene.
Ivrig la ungdommene i vei innover det storslagne landskapet, med stubber og steiner, krokete bjørkestammer og det blanke Glimvannet satte kulissen for den første dagen. Tidlig fikk alle utdelt hvert sitt kart til bruk på turen. Første dag fikk ungdommene en innføring i hvorfor det er viktig å kunne forstå og bruke kart når man skal ferdes i ukjent terreng. Første overnattingssted ble like i vannkanten nord for Glimvannet ved inngangen til Glimdalen og under den vakre breen mellom Nordfjellet og Istinden.
En innføring i teltoppsett gassdrevet primus og fisking var nye aktiviteter for mange i første leir. Ved kveldsbålet ble det også servert mange historier fra veileder Rune.
Neste etappe gikk utenfor sti og menneskelige inngrep til Midterelvdalen. Turen gikk videre i fint vær, og det var flott å komme frem til turens høyeste punkt for leir nummer to. Dalen fremstår som en dyp rift i terrenget med frodig vegetasjon og elv i bunnen. Her ble det badet, fisket og lekt før folket krøp inn til lyden av sommervind i teltduken.
Dagen etter var kursen satt mot Ringvassbu. Det innebar en nedstigning mot Skogsfjordvannet. Ruta gikk i ulendt terreng og fulgte Midterelva frem til en velfortjent lang siesta midt på dagen på turens varmeste dag. Underveis i siestaen dukket det opp flere kilos-ørreter og en meter lang ål, og dermed var fiskefeberen født på ny. Ut på ettermiddagen når sola sto lavere gikk ferden videre opp en bratt fjellside til platået hvor Ringvassbu ligger. Det var godt å hvile slitene bein i en hytte og steke pannekaker på gasskomfyren. Mellom kort-slagene og skrønehistoriene ble øyelokkene raskt tunge, men et ønske om å ikke sove bort sommernatten holdt gjengen våkne til godt utpå kvelden.
Nest siste dag skulle gruppa tilbakelegge litt av den samme distansen som den foregående dagen. Langs Skogsfjordvannets bredder fant gruppen en leirplass i nærheten av en gapahuk. Det virket som en natt i hytta hadde ladet batteriene godt fordi gjengen hadde mye overskudd både til marsjering og bading. Noen tilbrakte over en time i vannet! Bålet ble tent, pinnebrødspinne spikketog de gode samtalene fortsatte mellom pinnebrød og fiskestenger.
Ungdommene som deltok på villmarksleiren kom hovedsakelig fra Tromsø kommune. Nye bekjentskaper og felles opplevelser ble delt. Mobiltelefoner ble irrelevante da vi ikke hadde dekning. Der var ingen sure miner knyttet til gnagsår, knott eller mygg, og alle gjennomførte med god stil og godt humør. Deltagerne imponerte veilederne med sin oppfinnsomhet, pågangsmot og kameratskap og det ble pratet om at villmarksleiren på Ringvassøya skapte gode øyeblikk i minneboka.
Ishavskysten friluftsråd retter en stor takk til Sparebankstiftelsen Sparebank 1 Nord-Norge og Friluftsrådenes landsforbund for støtten som gjorde at vi kunne gjennomføre villmarksleiren. Vi håper å gjenta arrangementet neste år. Kanskje på et nytt sted. Vi forsøker også å sette opp en vinterleir en helg i løpet av vinteren. Følg oss på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert.