Kurs i utematematikk - 28. mai 2019
Matematikk kan virke veldig teoretisk og vanskelig for mange. Noen liker å si at alt er matematikk, og at hele verden består av matematiske fenomener. Hvis man da er på kant med faget, virker det hele uoverkomelig. Ved å gjøre oppgaver i naturen, kan man oppdage matematiske fenomener og det hele blir mer konkret. Naturen er en stor læringsarena, og gir mange muligheter for ny inngang til læring.
Å ta med matematikkfaget ut innbyr til undersøkelser, utforsking og beskrivelser. Det fikk de 25 supermotiverte lærerne erfare på kurs i utematematikk på Skjelnan skole 28. mai 2019.
Inspirerende kursleder Gerd Åsta Bones fra Matematikkbølgen presenterte et vell av øvelser knyttet til natur som lett kan brukes i undervisningen. Hun mener barn lærer matematikk best når de er aktive, nysgjerrige, eksperimenterer, leker og utforsker.
Samtidig er det viktig å knytte ute- og inneundervisningen sammen. Inne kan elevene beskrive og forklare hva de har erfart og videreføre det de har opplevd, sanset og oppdaget gjennom tegninger, bilder og forklaringer. Slik får elevene en erfaring knyttet til mange matematiske begreper som det kan være vanskelig å forstå uten.
Ute kan elevene erfare volum i snø, sand og vann i store mengder. De kan beregne hastighet og bremselengder, lage funksjoner fra virkelighetsnære situasjoner. Slik kan forståelsen for matematikk styrkes gjennom praktiske øvelser utendørs, og nok tid til refleksjon i etterarbeidet.
Tema som vi var innom på kurset: sortering, målinger, mønster, romforståelse, statistikk, geometri, tall og beregninger.
Tusen takk til Skjelnan skole for at vi fikk bruke det flotte uteområdet deres på kurset, og til Gerd Å. Bones for et inspirerende kurs.