Kurs i sikkerhet i, på og ved vann i naturen - 8. september 2021
Med stor suksess gjennomførte Ishavskysten friluftsråd og Institutt for lærerutdanning og pedagogikk (ILP), UiT Norges arktiske universitet det første kurset i utendørs svømme- og livredningsopplæring. Kurset ble arrangert med hovedformål å forebygge drukningsulykker. I tillegg bidrar kurset med økt kompetanse innen flere nye kompetansemål i fagfornyelsen som går på trygg ferdsel ved vann, selvberging og livberging i vann.
Forbipasserende i Telegrafbukta kunne onsdag formiddag oppleve et tyvetalls personer boltre seg i det våte element. Høy grad av mestringsfølelse med påfølgende gledesutbrudd overgikk eventuell kulde fra det høsttempererte badevannet.
Kurslederne Ingrid Frenning og Linda Hjemgård Johansen fra ILP, UiT Norges arktiske universitet ledet Læring i friluft-lærerne trygt ut i vannet, hvor det ble gjennomført praktiske øvelser rettet mot egenferdighet, didaktiske ferdigheter og redningsøvelser.
Målet med kurset var at deltakerne skal kunne gjøre:
- HMS-vurdering av opphold i, på og ved vann i naturen
- Livreddende ferdigheter
- Didaktiske ferdigheter i organisering av utendørs svømming/bading
Deltakerne gjennomførte selvberging og livredning. De lærte å bruke redningsline, livbøye og SUP som er aktuelt å bruke i livredning. Deltakerne lærte å søke etter savnet person i vannet, kjenne til ulike redningsstrategier og gjennomføre hjerte- og lungeredning (HLR). I tillegg øvde på å vurdere risiko, og kjenne til rutiner. Lek og moro i vann måtte også til.
Ishavskysten friluftsråd har fått støtte fra Troms og Finnmark fylkeskommune, Friluftsrådenes Landsforbund og Nordenfjeldske Bykreditts Stiftelse til gjennomføring av prosjektet og har ved deres hjelp kunnet kjøpe inn tilhenger, våtdrakter, redningsutstyr o.l. Målet er at skoler som gjennomfører sikkerhetskurset kan låne tilhengeren med utstyr, ha aktiviteter på skolen som er med på å nå disse kompetansemålene:
- Øve på trygg ferdsel ved vatn og på å kunne tilkalle hjelp (etter trinn 2)
- Være svømmedyktig ved å falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen, og underveis dykke ned og hente en gjenstand med hendene, stoppe og hvile i 3 minutt (imens flyte på magen, orientere seg, rulle over, flyte på rygg), så svømme 100 meter på rygg og ta seg på land (etter trinn 4)
- Vurdere sikkerhet i uteaktivitet og naturferdsel og gjennomføre selvberging i vatn (etter trinn 7)
- Forstå og gjennomføre livberging i, på og ved vatn ute i naturen (etter trinn 10)
Programmet for kurset.