Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
IMG_2627

Klasseledelse, Steindalen og Steindalsbreen - LIFA - 17.-18. september 24

Lærerne fikk oppleve den mektige naturen i Steindalen på den tredje samling i Læring i friluft for alle. Til tross for vind og regn, strålte lærerne som deltok på samlingen. Noen kunne faktisk tenke seg å utvide samlingen til tre dager. På programmet sto klasseledelse, konflikthåndtering, friluftsferdigheter og bruk av Steindalen i stedsbasert læring. Et utmerket sted for å lære om kvartærgeologien i virkeligheten.

Kurs nr 3 Læring i friluft for alle var to delt. Første del av kurset var viet klasseledelse og konflikthåndtering i friluftssituasjoner. Inger M. Tronstad fra Nord universitet i Levanger har bred erfaring innen friluftslivspedagogikk, friluftslivslære og uteskoledidaktikk. Hun holdt et spennende foredrag basert på hennes Ph.d. om mellommenneskelige prosesser på tur med friluftslivselever, med den gode tittel: Å sette foten varsamt ned - og sette djupe spor.

Lærerne fikk nyttige tips om strukturer og organisering, og erfaringer fra uteundervisning. Det ble referert til forskning, og tips om nyttig litteratur ble gitt. Vi fikk lære at symboler og ritualer kan være viktige. Det å stå skulder ved skulder - å vise likeverd gir trygghet. Være i ringen. Alle sier noe. Alle skal få varme fra bålet. Gode systemer og rutiner er viktig for å skape forutsigbarhet og smidig gjennomføring av undervisningen ute.

Det ble lagt inn rom for utveksling av erfaring mellom lærerne. Om god ledelse og om krevende elever. Lærernes personlighet er viktig i relasjoner med elevene, hvilket temperament, tilknytningshistorie og mentaliseringsevne har er med på å forme deg som leder. Erfaringsdeling om praktisering mellom lærerne er nyttig og blir satt pris på.

Etter teoristunden inne var det på tide å komme seg ut, og praktisere friluftsliv. Nederst i Steindalen ved Akselstua ble vi møtt av landskapsvernområdeforvalterne Oddrun Skjemstad og Stine A. Nøding. De gav oss en fin innføring i verneområder generelt og Lyngsalpan LVO spesielt. Forvalterne tar gjerne imot henvendelser fra skoler for et samarbeid om natur og vern som tema.

Så var det tid for å ta på ryggsekkene, og gi seg i veg oppover Steindalen. Underveis var  friluftsferdigeheter tema, og disse ble diskutert og praktiser delt.

Ved hytta ble det rigget for leirslagning, om en ville ligge ute i telt eller inne i hytta. Middagen kom etter et godt samarbeid på bordet, varmen i ovnen spredte seg i hytta og praten gikk lystig. Når alle friluftsferdigheter var gjennomgått og natta var gått over til dag, var det på tide å ta turen videre oppover dalen.

Oppover dalen stoppet vi ved lokaliteter med spesielle læringsformål, lokaliteter med en egenverdi jf stedsbasert læring. Vi så på følgende: Elvemøtet mellom den melkehvite Steindalselva og den blanke Tverrelva. Dette gav oss mulighet til å spekulere litt på egenskapene til elvene. Har de for eksempel lik temperatur? Hva er det som gjør Steindalselva hvit? Videre opp i dalen så vi på hvordan rennende vann i flatt landskap oppfører seg. Om elvesvinger og pølsesjøer. Vi så på den store moreneryggen bak elvesletta som stammer fra den lille istiden, 1750-1920. Vi så og snakket om U-dal og V-dal. Om isbreen (at den flyter, hvor fort den forandrer seg/ smelter). Primærsuksesjonen - fra breen og nedover dalen. Var på leting etter skuringsstriper og serpentinitt.

Størst inntrykk fikk vi ved Steindalsbreen. Både på grunn av det spesielle golde landskapet, det asurblå vannet, og skiltene som fortalte hvor breen hadde ligget kun få år tilbake. Her fikk vi håndfaste tegn på hvor fort breen har krympet i senere tid.

I hele Steindalen er det godt skiltet med informasjonstavler om geologi, samiske navn og sagn. Et utmerket område for stedsbasert læring. Området er utmerket egnet for undring og førstehånds opplevelser. Her kan det læres om virkeligheten i virkelighete

Kilder:

Utforsk Steindalen, En idébok for lærere, guider og andre naturinteresserte. Jan Höper, Institutt for lærerutdanning og pedagogikk, UiT Norges arktiske universitet

Grunnleggende friluftsferdigheter, Friluftsrådenes landsforbund

 

Lekse til neste samling (kurs 4 - vår 2025):

Planlegge og gjennomføre et undervisningsopplegg med dine elever basert på stedsbasert læringsmetode (planlegge – utearbeid – etterarbeid). I opplegget skal dere bruke kunnskap fra undervisningsoppleggene fra Steindalen jf. Heftet til Jan Hӧper og/eller grunnleggende friluftsferdigheter. Opplegget skal presenteres på neste samling for LIFA-kollegaene våren 2025.

De som ikke kunne delta på dette kurset skal presentere et annet uteundervisningsopplegg som dere har gjennomført med elevene, jfr den stedsbasertelæringsmodellen.   

 

Bilder

IMG_2645
IMG_2595
Klasseledelse og konflikthåndtering ute var tema som Inger M Tronstad gav oss en god innføring i.
IMG_2608
Hele kroppen behøvs!
IMG_2610
Oppover Steindalen med selskap av regnbuen.
IMG_2615
Steindalselva møter Tverrelva - to elver med ulikt utgangspunkt og ulik temperatur
IMG_2616
Teltcamp etableres.
IMG_2631
Steindalsbreen i sikte
IMG_2657
Frodig vegetasjon i Steindalen, i stor kontrast til landskapet ved breen.

Siste nyheter