Juksavatn, et av Balsfjord kommune sine statlig sikra friluftsområder. Foto: Geir Arne Simonsen.
Statlig sikra friluftsområde i Balsfjord kommune
Balsfjord: Juksavatn
Juksavatn er regionens største sikra område og et nydelig område i Strupen i Balsfjord kommune. Det er godt tilrettelagt for mange typer friluftsaktiviteter og flittig brukt av både lokale og tilreisende.
Kanopadling under friluftsskolen i 2017. Foto: Tine Marie Valbjørn Hagelin. |
Bruk
Området ble sikret på grunn av områdets natur-, kultur- og opplevelsesverdier, og er et viktig og intensivt brukt nærutfartsområde for mange i Balsfjord. Juksavatnet har blitt et svært populært og familievennlig turområde med bilvei helt fram til vannet. I området er det populært å gå kortere og lengre turer med eller uten ski på beina, fiske, bade eller padle i vannet og telte.
Strupen utviklingslag, Balsfjord turlag og BULA-huset er viktige brukere og driftere av området. I tillegg brukes området i stor grad av pensjonistforeningene og Storsteinnes skole, i tillegg til andre skoler i kommunen. Den mest populære turen i området er å følge skogsveien og stien helt eller delvis rundt vannet. Det går også flere merkede turstier fra Juksavatnet til områdene rundt.
Bruken i området er mest konsentrert til sommerstid, med noe skigåing i området om vinteren. Det er noen hytter i området.
Friluftsområdet rundt Juksavatn ble i september 2015 valgt ut som Balsfjord kommunes fineste friluftsområde i konkurransen «Min Perle» i sammenheng med Friluftslivets År 2015.
Gapahuk, bålplasser og bordbenker rett ved parkeringsplasser med nydelig utsikt over vannet. Foto: Maja Sjöskog Kvalvik. |
Tilrettelegging
Kommunen har tilrettelagt adkomsten med vei og stor p-plass samt skogsbilveier i forbindelse med skogplantingen. Pensjonistlaget har tidligere, med støtte fra kommunen, satt opp gapahuk, danseplatt, toalettbygg, lagt ut flytebrygge og satt opp bord-benker ved p-plassen.
Utviklingslaget Strupen UL har i dag driftsansvar for det statlig sikra friluftsområdet, og utviklingslaget har siden mai 2015 ryddet skog og kratt, planert og kjørt på masser i området rundt gapahuken/flytebrygga og p-plassen. Her er det også plassert ut benker og bord, utegriller og blomsterkrukker. I tillegg er det planert og sådd et område for teltplass.
Det er plassert benker langs stien rundt vannet, og det er ryddet trasé opp til «St-Hans haugen» oppe på Juksafjellet. Her er bålplass og postkasse med bok satt opp. Toalettbygget er utbedret for å bedre oppfylle kravene til HC-toalett. På Langnesodden er det etablert bålplasser og en gapahuk.
Strupen UL og Balsfjord og omegn turlag har skiltet flere turløyper i området. Fra parkeringsplassen ved Juksavatnet går tursti til Strupfjellet/Omasvárri i øst (fjellet ligger utenfor det sikra området), og første del av denne stien følger samme trasé sørøstover mot Andorvatnet og Fjellfroskvatnet (kaldt Fjellfrøvatnet på kart). Fra Steinhaug, øst for Juksavatnet, går det også en merket tursti til Andorvatnet. Fra Rønning vest for vannet, finnes en ryddet sti opp til Juksafjellet. Det går også en sti fra Bergli, vest for Juksavatnet, til nedre del av Juksafjellet der det er satt opp postkasse og etablert bålplass.
Den rullestoltilpassede flytebrygga ved Juksavatn sto ferdig i 2019. Foto: Solveig Enoksen |
Rullestoltilpasset flytebrygge
I 2019 ble en rullestoltilpasset flytebrygge ferdigstilt, og den offisielle åpningen ble foretatt av Balsfjords ordfører Gunda Johansen året etter. Flytebrygga er bygget etter spesifikke krav om blant annet bredde, stigning, håndlister, snuareal og sidekanter. Det at denne nå er på plass, gjør at mange flere kan nyte en tur i kano på Juksavatn.
For at ikke brygga skal bli ødelagt på vinteren, må den tas på land på høsten og settes ut igjen på våren. Dette er en ganske omfattende prosess, som blant annet krever kranbil. Vi er svært heldige og takknemlige for at den lokale byggmesteren Nysted Bygg (XL-Bygg Nysted) gjør denne jobben for oss.
Blåbærplukking under friluftsfestivalen i 2017. Foto: Maja Sjöskog Kvalvik. |
Naturgrunnlag
I området finnes stedegen vegetasjon som bjørkeskog og lyng, samt små partier med oreskog (older). Det er plantet gran og furu på mesteparten av arealet rundt Juksavatn. Mot tregrensa finnes enkelte partier med naturlig furuskog. Her er også enkelte myrpartier og småvann, og flere bekker som renner ut i Juksavatn som er selve kjernen i området når det kommer til friluftsaktiviteter. I området finnes kulturhistorisk interessante gamle gårdsruiner, og det finnes noe gammel innmark i tilknytning til de gamle gårdene Steinhaug, Heimstad og Rønning ved vannet, som i dag er preget av gjengroing. Ved gårdene er det bare grunnmurene igjen, og noen overgrodde rydningsrøyser. I området går også sau på utmarksbeite.
Kart og forvaltningsplan
Kart over området kan du se på Naturbase.
Forvaltningsplanen for perioden 2020-2030 kan du laste ned her.
Turkort
Ishavskysten friluftsråd har utarbeidet et turkort for området rundt Juksavatn. Her kan du laste ned turkortet for Juksavatn, og her kan du se våre øvrige turkort. Turkortene kan også hentes fra rådhuset på Storsteinnes.