Foto: Anna Sunnefeldt Nyberg

Foto: Anna Sunnefeldt Nyberg

Vi etablerer en ny grønn møteplass på Kaldslettstien i Tromsø

Bli med på Dyrk Kaldslett

Er du nysgjerrig på dyrking, men vet ikke hvor du skal begynne? Har du grønne fingre, men ingen jord å dyrke i? Lyst til å lære om økologisk hage, bærekraft og dyrke din egen mat? Bli med DYRK Kaldslett! 

Dyrk Kaldslett_Henrik Romsaas
Da er frøene i jorda og vil plantes ut i kassene i juni. Landskapsarkitekt Anna, mellom Alexander og Tine Marie fra friluftsrådet, er prosjektleder og dyrkningsleder for Dyrk Kaldslett og vil være med på våre faste treff ved Sommarfjøsen gjennom vekstsesongen. Foto: Henrik Romsaas
DYRK KALDSLETT SOM SOSIAL GRØNN MØTEPLASS
Kaldslettstien er en av regionens best bevarte kulturlandskapsstier. Kaldslettstien ligger et steinkast sør for Tromsøbrua, på fastlandet i Tromsø kommune. Stien ble bygget av kun én mann for rundt 100 år siden, uten andre hjelpemidler enn spett og stubbebryter. Stien snor seg oppover et frodig kulturlandskap, med blomsterenger, gamle bygninger og store bjørketrær. Nå ønsker Ishavskysten friluftsråd å utvikle Kaldslettstien mer som en møteplass med grønt fokus, og ikke kun fokusere på turopplevelsen og det klassiske friluftslivet.
 
NÆRMILJØET SOM ET STED Å DYRKE MAT
Vi vil sammen oppføre kasser og dyrke grønnsaker, urter og bær i lag med fokus på felleskap og å lære av hverandre. Mesteparten av kassene vil være til felles bruk for de som melder seg på og noen kasser disponeres av frivillige parselleiere fra nabolaget. Urban Agriculture er en stor bevegelse verden over og hagen vil være en del av den. Vi vil legge fokus på å dyrke økologisk kortreist mat, benytte oss av lokale produsenter og bruke lokale dyrketradisjoner.
Oversiktskart
Vet du ikke hvor Kaldslettstien og Sommarfjøsen er? Kaldslettstien ligger på fastlandet, ved Solligården. Rett sør for Sollielva starter stien. På kartet her ser dere hvor Sommarfjøsen ligger. Ca 200 meter fra parkeringa (det er sykkelparkering der også) ligger Sommarfjøsen.
EN PLASS FOR ALLE
Nyttehagen ved Kaldslettstien er et inkluderende prosjekt der alle som vil kan få være med. Det vil være et sted for dyrking av mat, men også en plass for felleskap, opphold og lek. Dyrk Kaldslett passer for alle som vil lære mer om økologisk dyrkning. Det koster ingenting å delta, og vi har faste møtedager ved kassene tirsdager fra mai og ut september. Gjennom sesongen vil du lære alt du trenger for å bli en selvberget grønnsaksdyrker.
 
Dyrk Kaldslett vil være ved den gamle Sommarfjøsen som ligger 200 meter fra parkeringsplassen til Kaldslettstien. 
Dyrk Kaldslett er finansiert av Ishavskysten friluftsråd, Sparebankstiftelsen Nord-Norge og Troms og Finnmark fylkeskommune. Prosjektansvarlig for i år er landskapsarkitekt Anna Sunnefeldt Nyberg som blant annet er med og driver nyttehagen DYRK Tromsø i sentrum.
 
Dyrk Kaldslett har en egen Facebookside med samme navn, og for medlemmer av Dyrk Kaldslett er det en lukket gruppe. Alle som vil være med i Dyrk Kaldslett, kan få frø og såjord nå som de kan så hjemme og plante ut i kassene i juni.
Interessert av å bli med eller hvite mer? Send oss en melding da vel! 

Bilder

Da er vi i gang med å så frø til plantekassene til Dyrk Kaldslett. Foto: Henrik Romsaas
Da er vi i gang med å så frø til plantekassene til Dyrk Kaldslett. Foto: Henrik Romsaas
IMG_9348
Foto: Tine Marie V Hagelin
Blomst_Anna Sunnefeldt Nyberg
Foto: Anna Sunnefeldt Nyberg
Kalssletta 1960tallet
Slik så Kaldlsetta gård ut på 1960-tallet
Kål_Anna Sunnefeldt Nyberg
Foto: Anna Sunnefeldt Nyberg
Plantekasse_Anna Sunnefeldt Nyberg
Foto: Anna Sunnefeldt Nyberg
Sukkerert_Anna Sunnefeldt Nyberg
Foto: Anna Sunnefeldt Nyberg